Custom Search

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Πόσο τυπική είναι η θέση μας στο Σύμπαν;

Είμαστε όλοι οπαδοί του Κοπέρνικου και του Αρίσταρχου πλέον. Οι κοσμολόγοι μας διαβεβαιώνουν ότι η αρχή της μετριότητας ισχύει. Το πλανητικό μας σύστημα είναι ένα από τα δισεκατομμύρια άλλα ενός τυπικού σπειροειδή γαλαξία ανάμεσα στα δισεκατομμύρια που υπάρχουν στο Σύμπαν. Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο στο ανθρώπινο είδος ή στη θέση που κατέχει στον κόσμο.

Το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου
Μια σειρά από μελέτες όμως δείχνει ότι ίσως να μην είμαστε τόσο κοντά στο μέσο όρο. Ο πλανήτης μας θα ήταν αφιλόξενος και πιθανότατα χωρίς νοήμων ζωή εάν το Φεγγάρι δεν βρίσκονταν στη θέση του. Εάν ο Δίας δεν υπήρχε, οι πληθώρα των κομητών που διασχίζουν τον ενδογαλαξιακό χώρο θα έφτανε εύκολα στην τροχιά της Γης με καταστροφικά αποτελέσματα. Ακόμα και το ηλιακό μας σύστημα ενώ δεν είναι σπάνιο δεν ανήκει και στην πλειοψηφία. Μόλις το 10-15% των αστέρων του Γαλαξία μας φιλοξενούν συστήματα πλανητών σαν το δικό μας. Ο ίδιος ο Γαλαξίας μας ανήκει στην υποκατηγορία των τετραγωνισμένων σπειροειδών, των οποίων οι σπείρες δεν είναι καμπύλες αλλά ευθείες σε πολλά σημεία, γεγονός που τους δίνει τετράγωνη όψη.


Πρόσφατα ερευνητές έδειξαν ότι ο χώρος μας διαφέρει σημαντικά από το μέσο όρο σε ακόμη μεγαλύτερες, εξωγαλαξιακές, κλίμακες. Χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις από το Sloan Digital Sky Survey εξέτασαν πόσο σύνηθες είναι σπειροειδείς γαλαξίες, όπως ο δικός μας, να έχουν δορυφόρους παρόμοιους με το Μικρό και Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου. Με έκπληξη ανακάλυψαν ότι ο Γαλαξίας κατέχει περίοπτη θέση στη μελέτη τους. Μόλις το 3.5% των σπειροειδών συνοδεύονται από γαλαξίες νάνους παρόμοιους με τα Νέφη του Μαγγελάνου.