Custom Search

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Νέος βραχώδης πλανήτης ανακαλύφθηκε σε αστέρι ορατό με γυμνό μάτη

Μεταβολή της λαμπρότητας του αστέρα 55Cancri-Α
(κατακόρυφος άξονας) ως συνάρτηση του χρόνου. Η
μείωση της λαμπρότητας στο κέντρο του διαγράμματος
οφείλεται στη διάβαση του πλανήτη 
55Cancri-e.
Περισσότεροι από 500 εξωπλανήτες έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, αλλά κάθε ένας έχει ιδιαιτερότητες που τον κάνουν ξεχωριστό. Ο τελευταίος πλανήτης που προστέθηκε στη λίστα των αστρονόμων έχει τον κωδικό 55Cancri-e, είναι ο πιο πυκνός που έχει βρεθεί ποτέ ενώ περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι παρόμοιο με τον Ήλιο (55Cancri-Α) στον αστερισμό του Καρκίνου, το οποίο είναι ορατό με γυμνό μάτι στο νυχτερινό ουρανό. 


Σε πρόσφατη ανακοίνωση αμάδα αστρονόμων παρουσίασε τις μεταβολές της ακτινοβολίας που εκπέμπει ο 55Cancri-Α με το χρόνο (καμπύλη φωτός).  Παρατήρησαν περιοδικές μειώσεις τις φωτεινότητας του (δες σχήμα) οι οποίες οφείλονται στις διελεύσεις του πλανήτη 55Cancri-e μπροστά από το αστέρι. Καθώς ο πλανήτης καλύπτει τον δίσκο του αστέρα μπλοκάρει ένα μικρό (περίπου 2 μέρη στα 10.000), άλλα μετρήσιμο, ποσοστό του φωτός που φτάνει στη Γη. Οι αστρονόμοι μπόρεσαν να μετρήσουν τη μεταβολή αυτή χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο μόλις 15 εκατοστών σε τροχιά γύρω από τη Γη, την Καναδική αποστολή MOST

Από τη μορφή και την περιοδικότητα της μεταβολή της φωτεινότητας του 55Cancri-Α οι αστρονόμοι υπολόγισαν ότι ο πλανήτης είναι βραχώδης με πυκνότητα 2 φορές μεγαλύτερη της Γης και ακτίνα μόλις 60% μεγαλύτερη. Περιστρέφεται κάθε μόλις 18 ώρες γύρω από το κεντρικό αστέρι σε απόσταση 100 φορές μικρότερη σε σχέση με την τροχιά της Γης. Λόγω της εγγύτητας του στον 55Cancri-A η επιφανειακή του θερμοκρασία ξεπερνά τους 2500 Κελσίου και συνεπώς η πιθανότητα ζωής είναι μικρή. 


Λόγω της λαμπρότητας του 55Cancri-Α (ορατό με γυμνό μάτι) οι αστρονόμοι ελπίζουν να μπορέσουν να μελετήσουν λεπτομερώς τον νέο πλανήτη ώστε να κατανοήσουν τον τρόπο που δημιουργούνται βραχώδεις πλανήτες, όπως η Γη.