Custom Search

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Τα πρώτα αστέρια στο Σύπμαν

Ομάδα αστρονόμων από τη Γερμανία και τη Γαλλία σε πρόσφατη ανακοίνωση τους υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν μία από τις πρώτες γενεές αστέρων που δημιουργήθηκαν στο Σύμπαν, όταν αυτό ήταν νεαρότερο από 500 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή μόλις το 4% της σημερινής του ηλικίας (περίπου 13.5 δις χρόνια). Τα αντικείμενα αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια και συνεπώς οι αστρονόμοι χρειάστηκε να σαρώσουν σχεδόν το 1/3 του ουρανού για να βρουν μόλις 16 από τα πρώιμα αυτά αστέρια στο Γαλαξία μας. 

Παρατηρήσεις έδειξαν ότι η χημική σύσταση των αστεριών αυτών είναι παρόμοια με αυτή του κοσμικού ρευστού που προέκυψε από τη Μεγάλη Έκρηξη, κυρίως υδρογόνο και ήλιο, με εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε βαρύτερα στοιχεία, όπως οξυγόνο, άνθρακας και σίδηρος. Γνωρίζουμε ότι άτομα βαρύτερα από το ήλιο, τα οποία οι αστρονόμοι αποκαλούν απλά "μέταλλα", παράγονται μόνο μέσω πυρηνικών αντιδράσεων στα κέντρα αστεριών και στη συνέχεια διαχέονται στη μεσοαστρική ύλη είτε με την έκρηξη υπερκαινοφανών αστέρων είτε μέσω αστρικών ανέμων.

Αστέρια με εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα δημιουργούνται από αέριο το οποίο δεν έχει προλάβει να εμπλουτιστεί σε βαρύτερα στοιχεία. Τέτοιες συνθήκες επικρατούν μόνο στο νεαρό Σύμπαν, πριν επάλληλες γενεές αστέρων "μολύνουν" το πρώιμο κοσμικό ρευστό με άτομα βαρύτερα του ηλίου.

Οι αστρονόμοι γνωρίζουν ελάχιστα για τα πρώτα εκατομμύρια χρόνια του Σύμπαντος, καθώς άμεσες παρατηρήσεις εκείνης της εποχής δεν υπάρχουν ακόμη. Τα εξαιρετικά φτωχά σε μέταλλα αστέρια που ανακάλυψαν οι αστρονόμοι έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό καθώς αποτελούν απολιθώματα της πρώτης φάσης δημιουργίας του Γαλαξίας μας και του Σύμπαντος γενικότερα. Οι επιστήμονες ελπίζουν η μελέτη των αστέρων αυτών να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα πότε, που και πως παράχθηκαν οι πυρήνες των βαρύτερων ατόμων, όπως ο άνθρακας, το άζωτο και το οξυγόνο, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη ζωής στον πλανήτη μας.