Custom Search

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Τα Μαγγελανικά Νέφη ήταν κάποτε μέρος της Ανδρομέδας;


Το Μικρό και Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου 
(δεξία της εικόνας) όπως φαίνονται από το νότιο 
ημισφαίριο. Στα αριστέρα διακρίνεται ο Γαλαξίας μας.  
Το Μικρό και Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου (αγγλ. Small and Large Magellanic Clouds) είναι δύο άμορφοι νάνοι (μικρή μάζα) γαλαξίες που βρίσκονται κοντά στο δικό μας και είναι ορατοί με γυμνό μάτι από το νότιο ημισφαίριο. Η προέλευση των Μαγγελανικών Νεφών είναι ακόμη άγνωστη. 

Πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι τα αντικείμενα αυτά εκτινάχθηκαν πριν από 4 έως 8 δις χρόνια από ένα άλλο κοντινό γαλαξία, την Ανδρομέδα, γνωστή και με τον κωδικό Μ31.  

Τα τελευταία χρόνια ένας αυξανόμενος όγκος παρατηρήσεων υποδεικνύουν ότι η Ανδρομέδα είναι πιθανόν να δημιουργήθηκε από τη συνένωση δυο προγενέστερων γαλαξιών με μεγάλη περιεκτικότητα σε αέριο. 

Είναι γνωστό ότι κατά τις βαρυτικές αλληλεπίδρασεις γαλαξιών, οπώς αυτές που πιστεύεται ότι δημιούργησαν την Ανδρομέδα, νέφη αερίου και σκόνης εκτοξεύονται σε μεγάλες αποστάσεις από το σύστημα δημιουργώντας εντυπωσιακούς παλιρροιακούς σχηματισμούς. Κάποια από τα νέφη αυτά έχουν αρκετά μεγάλη μάζα ώστε να καταρρεύσουν κάτω από την ίδια τους τη βαρύτητα και να εξελιχθούν σε νάνους γαλαξίες, όπως τα  Μαγγελανικά Νέφη. Η παρατηρούμενες θέσεις και σχετικές ταχύτητες των Μαγγελανικών Νεφών βρέθηκε ότι είναι απόλυτα συμβατές με αυτό το σενάριο.